Fotós hírek

A KASZÓ-LIFE projekt a fotósoknak is kedvez

A Somogy megyei Kaszópuszta környékére szívesen járnak a fotósok, mivel az erdők, tavak, lápok állatvilága rengeteg lehetőséget nyújt az elhivatottaknak.

A klímaváltozás hatására megváltozó csapadékeloszlás és egyes emberi tevékenységek (vízfolyások kanyarulatainak levágása, vízelvezető árkok építése) hatására azonban az erdők számára nélkülözhetetlen talajvíz szintje csökkenni kezdett, ami a tavak apadásához és az erdők egészségi állapotának romlásához vezet.

A területen erdőgazdálkodó KASZÓ Zrt. a KASZÓ-LIFE projekttel (LIFE12 NAT/HU/000593) próbálja mérsékelni és visszafordítani ezt a folyamatot.

 

Ennek érdekében a Kűvölgyi-tó rendszer meglévő két tavát újabb két tóval bővítette, amik vízutánpótlást és megfelelő páratartalmat biztosítanak a környező erdők számára.

Az egyik korábban is meglévő tóból kikotorta az iszapot, ezzel növelve a víztározó kapacitást.

Bükki-tónál gátat épített és központi műtárggyal szabályozza a víz lefolyását, ezzel biztosítja a víz megfelelő hasznosulását, valamint a Baláta-tó lápvilágának megőrzése érdekében vízszintszabályozó műtárgyat épített be a tó vízelvezető csatornájára.

Emellett az időszakos vízfolyások vizének lefolyását mederbordákkal lassítja, így az egyenetlenül, hirtelen nagy mennyiségben érkező csapadékvíz tovább tud hasznosulni a területen.

Az idegenhonos, intenzíven terjedő fafajokat visszaszorítja az őshonos erdőállomány javára, hogy az megfelelően reprezentálja a környék eredeti képét.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt 5 éve alatt a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet vizsgálta a beavatkozások hatásait, amiből kiderült, hogy az elvégzett munkák pozitív eredményt hoznak az erdőállomány hosszútávú fenntartása érdekében, így a fotózás és természet iránt érdeklődőket még sokáig tudja fogadni a kaszói erdőtömb.
 
 
A projektről bővebb információt a www.kaszo-life.hu weboldalon talál.

Nyomtatás