Fotós hírek

8,1 megapixeles LUMIX DMC-FS3

Közzétéve itt: Hírek

A Panasonic örömmel mutatja be a Lumix új FS sorozata tagjaként az új 8,1 megapixeles DMC-FS3 modellt f2.8 Leica DC VARIO-ELMARIT objektívvel, 3x optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelője 33-100 mm). Az új FS sorozat, amely a világszerte elismert FX sorozat párja, a fotózás minden fázisában az egyszerű és kényelmes használatra helyezi a hangsúlyt, miközben nagy teljesítményt nyújt a felhasználóknak, akik számára így élvezet a gyönyörű fényképek készítése.

Az új DMC-FS3 már az iA (Intelligens Automata) üzemmódot is kínálja, amely 5 fotózást segítő funkciót tartalmaz: Mega O.I.S., Intelligens ISO-vezérlés, Intelligens Motívumprogram választó, Arcfelismerés és Gyors AF. A Mega O.I.S. elnyomja a kézremegés hatását, az Intelligens ISO-vezérlés pedig a bemozdulás okozta életlenséget előzi meg. Az Intelligens Motívumprogram-választó beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő motívumprogramot, amelyet automatikusan választ ki a leggyakrabban alkalmazott felvételi módok, azaz a Portré, Tájkép, Makró, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép közül. Az Arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcok jelenlétét, és automatikusan rájuk állítja a fókuszt és a megfelelő expozíciót. A Gyors AF rendszer segítségével a fényképezőgép még az exponáló gomb félig való lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az AF ideje minimálisra csökken. Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

A nagyteljesítményű képfeldolgozó LSI a Venus Engine IV megjelenésével immár a negyedik generációba lépett, és továbbfejlesztett jelfeldolgozási rendszerével még jobb minőségű fényképeket biztosít. A DMC-FS3 kijelzője 230.000 képpontot tartalmaz, és rendelkezik az Intelligens LCD funkcióval, amely a fényviszonyokat érzékelve 11 finom lépcsőben állítja be az LCD fényerejét, hogy a megjelenítés minden szituációban optimális legyen. Az elkészített fotókból összeállított diavetítés funkció most a felvételek hangulatához illő zenei aláfestést is lehetővé tesz, így fényképeit még hangulatosabban nézheti meg, vagy mutathatja meg másoknak. Az Easy Zoom funkció a megfelelő gomb megérintésekor azonnal a maximális zoomértékre (3x) állítja az objektívet. A gép ezenkívül (kb.) 50 MB beépített memóriával is rendelkezik, ami további rugalmasságot biztosít a felhasználónak fényképezéskor. A metálfényű burkolattal ellátott, vékony és divatos FS3-mal egyszerű működtetésének köszönhetően még a kezdő fotós is könnyedén készíthet kiváló pillanatfelvételeket. A készülék ezüst, fekete, mélykék és pink színekben lesz kapható *
* A forgalmazott modellek és színek értékesítési területenként eltérőek lehetnek.

1. Újonnan kifejlesztett, 3x optikai zoomos (33-100mm) Leica DC VARIO-ELMARIT objektív és 8,1 megapixeles CCD

A 8,1 megapixeles DMC-FS3 vékony, kompakt vázában 33 mm-es, 3x optikai zoomos Leica DC VARIO-ELMARIT objektív foglal helyet f2.8 fényerővel. A korszerű objektív – melyben hat lencsetag található 5 csoportban, köztük három aszférikus lencse négy aszférikus felülettel – kiemelkedően vékony és kompakt felépítést tesz lehetővé, miközben megfelel a Leica szigorú elvárásainak a kivételes optikai teljesítményt illetően. Ráadásul 3 megapixeles módban az Extra Optikai Zoom funkció további nagyítást biztosít, 4,8x-ra növelve a zoom erejét, a CCD felületének középső részét alkalmazva. Az Easy Zoom** funkció a megfelelő gomb megérintésére azonnal a maximális 3x zoomra állítja az objektívet, majd a gomb újbóli megnyomására a nagyítást tovább növeli 4,8x-ra az Extra Optikai Zoom funkció aktiválásával.
**Amikor a képméret 3 megapixelre vagy nagyobb értékre van beállítva, a fotót a gép automatikusan átméretezi 3 megapixelre. Amikor az objektív visszatér nagylátószögű állásba, a képméret is automatikusan visszaáll az eredeti beállításra. A 3 megapixelnél kisebb méretű képek esetében megmarad az eredeti méret.

2. A nagyszerű fénykép többé nem a professzionális fotósok kiváltsága: Intelligens Automata üzemmód

A Panasonic új modelljét ellátta az ún. Intelligens Automata üzemmóddal annak érdekében, hogy a készülék használata minden korábbinál egyszerűbb legyen, és hogy akár a teljességgel hozzá nem értő „kezek” által is minél több jó fotó készülhessen. A minél egyszerűbb mégis minél eredményesebb fotózás érdekében létrehozott összetett üzemmód több pilléren támaszkodik. Minden Lumix fényképezőgép tartozéka az életlenség ellen ma alkalmazott két leghatásosabb eszköz, a Mega O.I.S. (Optikai Képstabilizátor), amely a kézremegést küszöböli ki, és az Intelligens ISO-vezérlés, amely a bemozdulást érzékeli, és az abból adódó életlenséget előzi meg. Mindkét képstabilizációs technológia további fejlesztésen ment keresztül, érzékelési pontosságuk és korrekciós hatásuk tovább erősödött az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV jóvoltából. Az életlenség kiküszöbölésére szolgáló két kiemelkedő technológia mellett a Panasonic továbbra is arra törekszik, hogy technikai tudástól függetlenül bárki könnyedén készíthessen gyönyörű fényképeket, ezért fényképezőgépeit ellátja Intelligens Automata üzemmóddal. A választható felvételkészítési módok számának növelése egy dolog, hatékony kihasználásuk már más kérdés. Itt van szerepe az Intelligens Motívumprogramválasztónak. Ez a szituációnak megfelelően automatikusan kiválasztja a megfelelőt a leggyakrabban használt felvételkészítési módok, így a Portré, a Tájkép, a Makró, az Éjszakai tájkép és az Éjszakai Portré közül. Az Arcfelismerő rendszer segítségével a fényképezőgép érzékelni tudja, ha emberi arcok szerepelnek a képmezőben, és automatikusan rájuk állítja az élességet és az expozíciót. Egyszerre akár 15 arcot is képes felismerni. A Gyors AF rendszer segítségével a gép még az exponáló gomb félig történő lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az automatikus élességállítás működési ideje minimálisra csökken. Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

3. A nagysebességű, kiemelkedő minőségű képfeldolgozó LSI továbbfejlesztett változata: a Venus Engine IV

Az új képfeldolgozó LSI a továbbfejlesztett jelfeldolgozási technológia révén még jobb minőségű képeket képes létrehozni.
A korábbi verzió, a Venus Engine III számára kifejlesztett párhuzamos zajcsökkentés folyamata – mind a luminencia, mind a kromatikus jelfeldolgozási rendszerekben – még kifinomultabb lett. Először a luminencia (fényesség) zajt kétdimenziósan magas és alacsony frekvenciájú zajokra választja szét a rendszer, és csak a feltűnőbb alacsony frekvenciájú zajt távolítja el anélkül, hogy a felbontást nagyban befolyásoló magas frekvenciájú zajt érintené. Azután a különböző színű területek érintkezésének képi információit nagy pontossággal tárolja, hogy a szélek jól elhatárolhatók legyenek, és így jelentősen csökkenteni lehessen a színelfolyást. Ez nem csupán tisztább képeket eredményez magas ISO-érzékenységű felvételeknél, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy alacsony ISO-szint esetén a sötét képrészeken is pontos legyen a részletek visszaadása. A Venus Engine IV ezenkívül a kézremegésből eredő életlenséget kiküszöbölő Mega O.I.S., illetve a témamozgás okozta életlenséget megelőző Intelligens ISO-vezérlés érzékelési pontosságát és korrekciós hatását is növeli. A DMC-FS3 többfeladatos képfeldolgozó egysége, a Venus Engine IV rendkívül gyors válaszidőt biztosít. A kioldási időkülönbség mindössze 0,005 mp, így könnyű megörökíteni a hirtelen adódó, és vissza nem térő pillanatokat. Sorozatfotózás módban az FS3 másodpercenként 3 felvételt tud készíteni teljes felbontás mellett,* Gyors sorozatfotó** üzemmódban pedig egészen lenyűgöző másodpercenkénti 7 felvételt. A Korlátlan Sorozatfotózás*** révén addig fényképezhet, amíg be nem telik a memóriakártya. A Venus Engine IV a Nagy Érzékenységű üzemmódot is támogatja akár ISO 6400 értékig, amely elég érzékeny ahhoz, hogy vaku használata nélkül készítsünk felvételt csaknem teljes sötétségben.****
*Max. 7 kép normál módban / 4 kép finom módban.
** 2 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felbontásnál
*** A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától.
**** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél

4. Továbbfejlesztett, 2,5”-os (6,4 cm) intelligens LCD 230.000 képpontos felbontással az egyszerű fotózáshoz és visszajátszáshoz

A DMC-FS3 nagyméretű, 6,4 cm-es, 230.000 képpontos nagyfelbontású kijelzője kiválóan látható képet biztosít a felvételek készítésekor és visszanézésekor is. Az Intelligens LCD funkció érzékeli a fényviszonyokat, és automatikusan képes max. 40%-kal megnövelni az LCD háttérmegvilágítását, amikor a szabadban, erős napsütésben használjuk a gépet, valamint éppen ellenkezőleg, gyenge megvilágítás esetén módosítja a képfrissítési rátát, miközben a kevert pixelkiolvasási módszer segítségével biztosítja a kép jó kivehetőségét. A fényviszonyok automatikus érzékelésével, és a képernyő fényerejének 11 finom lépcsőben történő beállításával ez a funkció minden szituációban a legoptimálisabb láthatóságot biztosítja többletenergia felhasználása nélkül.
A High Angle (nagy rálátási szögű) mód alkalmazása esetén az LCD-n megjelenő kép jól látható akkor is, ha a fényképezőgépet a magasba emeljük, például amikor tömeg felett szeretnénk felvételt készíteni.

5. Izgalmas lehetőségek, melyekkel tovább növelhető a fényképezés öröme

A Lumix további lehetőségek széles skáláját kínálja. Az FS3 az elkészített fotókból összeállított diavetítéshez zenei aláfestést is elérhetővé tesz. Csak össze kell állítani a bemutatandó fotókat, és kiválasztani a leginkább hozzájuk illő „hangulatot” – természetes, lassú, városi vagy swing – és máris készen áll az érzelemmel megtöltött diavetítés sokféle áttűnési effektussal és hozzáillő zenével.
Minden Lumix fényképezőgép képes 1920x1080 pixeles HD fotókat készíteni, amelyek ideálisak teljes képernyős megtekintéshez széles képernyős (16:9) HDTV-n. A Panasonic régóta arra törekszik, hogy a fotózást élvezetesebbé tegye, például azzal, hogy a felhasználók könnyedén megtekinthetik elkészült felvételeiket a beépített SD-kártyabemenettel ellátott Panasonic Viera televíziókon.
Ami a videofelvételt illeti, az FS3 a normál VGA (640 x 480) felbontás mellett képes WVGA (848 x 480) filmfelvétel készítésére is másodpercenként 30 képkockával. A wide VGA filmfelvétel tökéletesen illeszkedik a széles képarányú (16:9) televíziókhoz.

6. Egyéb funkciók

Az új DMC-FS3 számos különböző funkciót kínál, amelyek növelik a felhasználó kényelmét és örömét a fotózás minden fázisában. Az energiatakarékos Venus Engine IV képfeldolgozó egység révén még hosszabb lett az akkumulátor működési ideje, így a nagyméretű, fényes LCD ellenére a készülék egyetlen feltöltéssel akár 330 felvétel készítésére is alkalmas*.
A formatervezésben újdonságot jelent, hogy minden új Lumix fényképezőgépen megtalálható a REC/PLAYBACK módváltó gomb, mellyel a fotós könnyedén válthat a felvételkészítési és lejátszási mód között, miközben mindig pontosan tudja, melyik üzemmódban van éppen a készülék. A menü is átalakításon ment keresztül, ahol az új design és szín futurisztikusabb hatást kelt, miközben a karakterek továbbra is jól olvashatók. Az összesen 21 választható motívumprogram révén könnyen készíthet csodálatos felvételeket a legkülönbözőbb szituációkban.
Érdekes még a Feliratszerkesztő (Title Edit)* funkció, amellyel szöveges információt, például a gyerekek, háziállatok, vagy az utazás állomásainak nevét adhatja hozzá a képekhez. Ezt az információt, valamint a dátumot, amely hasznos lehet album készítésekor, a Szövegnyomtatási v. más néven Karakterbélyegző (Text Stamp) funkcióval a kinyomtatott képre is elhelyezheti, akár saját maga nyomtatja ki képeit otthonában, akár laborban dolgoztatja ki azokat. Az SDHC-/SD-memóriakártya kiegészítésére, felvétel és másolás céljára a készülék mintegy 50 MB beépített memóriával is rendelkezik.
Az itt említett főbb funkciók működtetése könnyen elsajátítható az újonnan beépített bemutatóprogram, a Demo üzemmód segítségével.
Az FS3-hoz külön megvásárolható tartozékként vízalatti tok (DMW-MCFS5) is kapható, mellyel a felhasználók búvárkodás közben akár 40 méteres mélységben is fotózhatnak. A tok emellett vízparton is jó szolgálatot tesz, megakadályozva, hogy a készüléket véletlenül ráfröccsenő víz érje, de a légmentes záródás révén sivatagban vagy poros környezetben is javasolt alkalmazása.
*A CIPA szabvány alapján.

Nyomtatás