Fotós hírek

A Canon elismerését fejezi ki a World Press Photo nyertesének

Közzétéve itt: Hírek

 

Bibi Aisha portréját a World Press Photo 2010 verseny győztese, Jodi Bieber készítette

Budapest, 2011. február 23. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata elismerését fejezte ki Jodi Bieber dél-afrikai fotósnak, aki Bibi Aisha portré fotójával megnyerte a 2010-es World Press Photo fődíját. A nyertes felvétel a Time magazin számára készült, és a magazin augusztus 1-i kiadásának címlapján jelent meg. A portré az egyéni portrék kategóriában szintén első helyezést ért el.

 

Az 54. alkalommal megrendezett World Press Photo a sajtófotósok legfontosabb világversenye, ahol ez alkalommal 125 nemzet 5847 profi fotósa rekordszámú, 108.059 képpel pályázott, amely öt százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest. A Canon 1992 óta támogatói partnere a World Press Photo versenynek.

„A sajtó képviselői által készített fantasztikus felvételek életre keltik a híreket és eseményeket, és büszkék vagyunk arra, hogy immár 19 éve részesei lehetünk a World Press Photo versenynek. Szeretnénk gratulálni minden egyes résztvevőnek az elképesztő teljesítményéért” – mondta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális célú képalkotó eszközökért felelős marketingigazgatója.


Fotósok, fotóügynökségek, újságok és magazinok pályáztak a világ minden tájáról a hírekkel kapcsolatos, előző évi legjobb képeikkel. A képszerkesztőkből, fotósokból és fotóügynökségek képviselőiből álló nemzetközi zsűri – David Burnett sajtófotós és a Contact Press Images alapító tagjának elnökletével – két hetet fordított a nyertes képek kiválasztására, mielőtt kilenc kategóriában odaítélte a díjakat. Idén második éve, hogy a verseny első részében szakértői zsűri bírálta az egyes kategóriákat, a folytonosság biztosítása érdekében pedig a verseny utolsó fordulójában kategóriánként egy-egy további képviselő is csatlakozott a főzsűrihez.


Jodi Bieber győztes képén egy 18 éves, az afganisztáni Uruzgán tartományból származó nő, Bibi Aisha látható, aki a férjétől a családjához menekült vissza az erőszakos bánásmód miatt. Egy éjszaka tálibok érkeztek a családjához, és a nő kiadását követelték az igazságszolgáltatásnak. Miután egy tálib parancsnok kihirdette az ítéletet, Bibit a sógora fogta le, majd a férje levágta a füleit és az orrát. Bibit magára hagyták, később a segélyszervezetek munkatársai és amerikai katonák mentették meg.
A nyertes képért Jodi Bieber 10.000 euró összegű pénzdíjat, valamint egy Canon EOS vázat és egy objektívkészletet kapott. Valamennyi kategória első, második és harmadik helyezettje további díjakban részesült: többek között megkapják a Canon által nyomtatott, személyre szóló évkönyvet, amely bemutatja saját nyertes képeiket is. Az egyes kategóriák első helyezettjei 1.500 eurós pénzjutalomban részesültek.


A díjnyertes képek kiállítása 45 ország több mint 100 városában lesz látható, először április végén Amszterdamban, és a hat különböző nyelven megjelenő évkönyv is betekintést nyújt majd a nyertes alkotásokba. A kiállítás ütemterve a www.worldpressphoto.org/exhibitions weblapon tekinthető meg.


A World Press Photo szervezetének támogatója a Dutch Postcode Lottery, illetve szponzora a Canon és a TNT. A World Press Photo versenyről további információ a www.worldpressphoto.org oldalon érhető el.


Canon Europe
A Canon Europe a világszerte ismert, fotográfiai és képalkotási technológiák vezető fejlesztő vállalatának, a japán Canon Inc. leányvállalata. Az 1937-ben alapított Canon Inc. több mint 70 éves tapasztalattal rendelkezik az optikai kutatások és fejlesztések területén. Bővebb információért kérjük, látogasson el a Canon magyar nyelvű honlapjára: www.canon.hu


Nyomtatás