Legfrissebb hírek

 • 1

A legnépszerűbb

 • 1

Máté Bence írásai

 • A tél túl gyorsan köszöntött be

  A tél túl gyorsan köszöntött be. A több száz hektáros halastórendszer tavai két nap alatt befagytak.A madaraktól hangos hullámzó vízfelületet pillanatok alatt dermesztő csendesség váltotta fel. A madarak számára ez Read More
 • Analóg? Digitális!

  2004 végéig aktívan védekeztem egy gyógyíthatatlan betegség, a digitális szindróma ellen. A Canon Hungária Kft. fertőzésének köszönhetően viszont három hónapja mégis elkaptam a kórt és immáron magam is vírushordozóvá váltam. Read More
 • Egy hónap Norvégiában I. rész

  Daróczi Csabával 2002 óta dédelgettük egy bő hónapos norvégiai fotós túra tervét, melynek időpontját az oktatási rendszer drasztikusan szabályozta. Ezt még tetézte az, hogy felesége, Enikő határozottan ellenezte elképzelésünket. Végül Read More
 • 1

Főoldal

Itt a NikonD500!

 

Itt a NikonD500!

A Nikon D500: az FX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépek teljesítményének ötvözése a DX formátum rugalmasságával, állandóan elérhető csatlakozási képességgel

A D500 készülékben megtalálható a Nikon saját technológiája, amellyel állandóan és zökkenőmentesen képes csatlakozni más kommunikációs eszközökhöz


Amszterdam, Hollandia, 2016. január 5.: A Nikon Corporation örömmel jelenti be a Nikon D500 készüléket, az FX formátumú digitális SLR-ek teljesítményét rugalmas vázzal és megnövelt használhatósággal ötvöző csúcskategóriás DX formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet.
A Nikon D500 választ ad a vásárlók képalkotási igényeinek változására, valamint az amatőrök egyre fokozottabb képigényére. A fényképezőgép és a többi személyi eszköz közötti állandóan elérhető csatlakozást is lehetővé teszi.


Ezek elősegítéséhez a Nikon D500 az amatőröknek szánt fényképezőgépek piacának legfejlettebb AF-rendszerét tartalmazza; bevezeti a 4K UHD videorögzítési lehetőséget a Nikon DX formátumú kínálatába; sőt, ez az első olyan Nikon fényképezőgép, amelynek csatlakoztathatósága lehetővé teszi a mindig készen álló, azonnali megosztást a SnapBridge rendszeren keresztül.

„A vizuális kultúra új szintjére léptünk, amelyben az emberek képeken keresztül lépnek egymással kapcsolatba. Így az amatőr vásárlóink is egyre igényesebbek lesznek, és egyre többet várnak el a fényképezőgépektől. Ezért az új fejlesztéseink segítségével az FX formátum teljesítményét pakoltuk bele a D500 készülékbe, hogy kielégíthessük vásárlóink és a profi fotósok erős képtechnológiai étvágyát” – jelentette ki Tadashi Nakayama, a Nikon vállalati alelnöke, a képalkotási üzleti egység marketingosztályának vezetője.

 

HATALMAS TELJESÍTMÉNY

A D500 kiváló a mozgó témák követésében: ugyanazt az új generációs 153 pontos AF-rendszert kapta, mint a D5. Precíz témabemérést nyújt még a körülbelül 10 kép/mp sebességű gyors sorozatfelvétel közben is, így az autó-motorsportok vagy az úti kalandok megörökítésében is kiválóan teljesít. A sok mozgást és gyönyörű jeleneteket rögzíteni kívánó amatőrök már 4K UHD videókon is felvehetik a történteket, az új EXPEED 5 képfeldolgozó motor révén pedig a D500 kiváló képminőséget nyújt. A D500 széles ISO-tartományt kínál 100-tól 51200-ig, amely akár Hi 5 (ISO 1640000-rel ekvivalens) szintre is bővíthető, így széles határok között mozgó megvilágítási körülmények között is lenyűgöző eredményt nyújt. A nagy teljesítményt és a sokoldalúságot a kényelmes kezelhetőséggel ötvöző D500 egy olyan eszközt jelent, amely a kreatív látásmódot és a lelkesedést erős képekbe képes átültetni, hogy a fotósok teljes mértékben kiaknázhassák a képességeiket.

ZÖKKENŐMENTES, ÁLLANDÓAN ELÉRHETŐ CSATLAKOZÁS A SNAPBRIDGE SEGÍTSÉGÉVEL


A D500 az első a Nikon fényképezőgép-kínálatában, amely tartalmazza az intelligens eszközökkel állandóan elérhető vezeték nélküli csatlakozási funkciót a Bluetooth Low-Energy szabvány révén. Ez az új Nikon fejlesztés lehetővé teszi a képek folyamatos és azonnali átvitelét a fényképezőgépről intelligens eszközökre valós időben, rögtön a kép elkészítése után, így a fotózást egy közösségi, kapcsolati élménnyé alakítja. Mindez automatikusan valósul meg, nem kell elindítani a képátvitelt a fényképezőgépen – az áramfogyasztás pedig mindkét eszközön alacsony marad, ami menet közben egy igen hasznos tulajdonság.

 

A D500 FŐ JELLEMZŐI


1. Nagy teljesítményű, 153 pontos AF-rendszer igen sokféle felvételi helyzetben kivételes témabemérési tulajdonságokkal
A D500 Multi-CAM 20K automatikus élességállítási érzékelőmodulja igen sok, szám szerint 153 élességállítási pontja (99 kereszt típusú érzékelővel) a képterület kimondottan nagy részét fedi le, így a gyorsan mozgó témákat is pontosan tudja bemérni. Az automatikus élességállítás a középső ponton akár -4 EV¹, a többi pont esetén pedig -3 EV¹ mellett is használható, így az AF-rendszer még nagyon rossz fényviszonyok mellett vagy nagyon kis kontrasztú témák esetén is működőképes. Az újonnan fejlesztett AF-motor és a 180 ezer képpontos RGB-érzékelő is hozzájárul a sokféle helyzetben is kivételes AF-teljesítményhez.
¹ ISO 100, 20 °C.

2. Gyors sorozatfelvétel kb. 10 kép/másodperc sebességgel, legfeljebb 200 képig (14 bites tömörítetlen RAW)
A D500 a felvételi sebesség bármilyen csökkenése nélkül képes kb. 10 kép/másodperc¹ sebességű gyors sorozatfelvételre, legfeljebb 200 JPEG-képig és 200 darab 14 bites tömörítetlen RAW-képig. Még e mellett a gyors sebesség mellett is pontosan követheti a mozgó témákat a látómező nagy részén, kihasználva a fényképezőgép stabil keresőképét és a valaha volt legszélesebb, kb. 30,8°-os átlós megtekintési szöget.²
¹ Hozzávetőleges képsebesség teljesen feltöltött EN-EL15 lítium-ion akkumulátorral, folyamatos motoros AF-beállítással, 1/250 vagy gyorsabb zársebességgel, illetve mindenhol az alapértelmezett értékekkel.
² A 2016. január 6-i állapot szerint, az APS-C méretű képérzékelős D-SLR fényképezőgépek között. A Nikon kutatásai alapján.

3. A kompakt DX-rendszer egyedi előnyei – kiemelkedően jó telefotó-tulajdonságok
A Nikon DX formátumú D500 készüléke kb. 1,5-szer nagyobb gyújtótávolságot¹ kínál egy azonos látószögű objektívhez képest. Így telefotós alkalmazáskor kisebb és könnyebb objektívet használhat rövidebb gyújtótávolsággal, miközben kihasználhatja a D5 FX formátumú csúcsmodellt megközelítő teljesítményt. A fényképezőgép rugalmasságát tovább növeli az AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR, a világ legkönnyebb² 5× általános zoomobjektívje, amely mindössze kb. 1340 g tömegű³ a D500 készülékkel együtt.
¹ 35 mm-es formátumban kifejezve.
² A 2015. július 2-án elérhető, 5× általános zoomobjektívek között, amelyek maximum f/2,8 fényerejűek a nagy látószögű véghelyzetben és kompatibilisek az APS-C képérzékelő-méretű, cserélhető objektíves digitális SLR fényképezőgépekkel. A Nikon kutatásai alapján.
³ Akkumulátorral, XQD/SD-memóriakártyával és objektívvel együtt.

4. 4K UHD videó, profi munkákhoz
A D500 4K UHD (3840 × 2160)/30p/25p/24p, valamint 1080/60p minőségű videót képes rögzíteni akár 29 perc 59 másodperc¹ hosszan, HDMI-n kiadott kimenet mellett. Lehetőség van a fényképezőgépen belül 4K UHD minőségben időzített videót is készíteni. Teljes HD vagy HD üzemmódban a D500 elektronikus rázkódáscsökkentő funkciója² csökkenti a fényképezőgép bemozdulásának hatását vízszintesen, függőlegesen és a tengelyelfordulások mentén a kézi videofelvételek során, míg az Aktív D-Lighting megőrzi a csúcsfények és az árnyékok részleteit a természetes fényerejű felvételekhez.
¹ Külön fájlokban rögzítve.
² A képterület némileg kisebb DX alapú videoformátumban.

5. Új EXPEED 5 képfeldolgozó motor akár 51200 ISO-érzékenységgel, amely akár Hi 5 (ISO 1640000-rel ekvivalens) szintre is bővíthető
A D500 új, a D5 által is használt EXPEED 5 képfeldolgozó motorjának normál ISO-érzékenysége 100 és 51200 közötti, amely lefelé a Lo 1 (ISO 50-nel ekvivalens), felfelé pedig akár a Hi 5 (ISO 1640000-rel ekvivalens) értékig bővíthető. Kivételesen nagy felbontású képek rögzítésére képes, miközben a zajt hatékonyan tudja csökkenteni még magas ISO-értékeken is. Az új, kb. 180 ezer képpontos RGB-érzékelő tovább javítja a fényképezőgép Fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszerének teljesítményét, vibráláscsökkentése pedig lecsökkenti az állóképeken tapasztalható expozícióingadozást vibráló fényforrások esetén.

6. Érintésérzékeny, dönthető, 8 cm-es, nagy felbontású képernyő a kényelmes felvételhez profik és haladó amatőrök számára
A D500 érintőképernyőjével számos funkció valósítható meg, ilyen a képek közötti azonnali váltás a képléptető sávval és a szövegbevitel – a D5-tel közösen –, valamint az érintéses AF és az érintéses kioldás (állóképek esetén). A dönthető monitor 3 tengelyes forgópántos kialakítást kapott: rugalmas szögekben képes az élőképes megjelenítésre a felhasználó akadályozása nélkül, hogy mindig kényelmes helyzetben fotózhasson. Végül a D500 nagy méretű, 8 cm-es képernyőjének lényegesen megnövelt, 2,359 megapixeles felbontásával a felhasználó kivételes pontossággal állíthatja be és ellenőrizheti a fényképezőgép élességállítását.

7. A SnapBridge intelligens eszközökhöz csatlakoztatja a D500 készüléket a Bluetooth Low-Energy segítségével
A D500 az első olyan Nikon fényképezőgép, amelyen élvezheti az állandóan elérhető csatlakozást az intelligens eszközökkel¹, a Bluetooth Low Energy kis távolságú kommunikációs szabvánnyal. Ez többféle szolgáltatás elérését teszi lehetővé: a felhasználó automatikusan átmásolhatja a rögzített képeket a D500-ról egy intelligens eszközre, sőt, automatikusan fel is töltheti azokat a NIKON IMAGE SPACE tárhelyre. A fotósok az intelligens eszközről tekinthetik meg a fényképezőgépen tárolt képeket az elkészült alkotások gyors áttekintéséhez. A SnapBridge az egyszerű követhetőség érdekében automatikusan eltárolja a képekben a hely- és időpontadatokat, jelentősen növelve ezzel a D500-zal készített képek értékét és a felhasználás kényelmét.
¹ iOS vagy Android™ rendszerű okostelefonok és táblagépek.

8. WT-7/A/B/C vezeték nélküli jeladó (opcionális) a nagysebességű vezetékes/vezeték nélküli helyi hálózattal való kommunikációhoz
A Nikon WT-7/A/B/C vezeték nélküli jeladója azoknak a profiknak segít, akik a hálózaton keresztül a beépített vezeték nélküli csatolónál gyorsabban szeretnék átvinni a képeket. A D500 készülékhez csatlakoztatva ez az eszköz lehetővé teszi az állókép- és a videofájlok átvitelét számítógépekre¹ vagy FTP-kiszolgálókra, akár vezetékes, akár vezeték nélküli helyi hálózaton keresztül. A D500 a WT-7/A/B/C jeladóval együtt vezeték nélküli elérési pontként is használható, így a számítógépek és az intelligens eszközök könnyen csatlakozhatnak.
¹ A Wireless Transmitter Utility használata szükséges (letölthető a Nikon webhelyéről).Nyomtatás