Legfrissebb hírek

 • 1

A legnépszerűbb

 • 1

Máté Bence írásai

 • A tél túl gyorsan köszöntött be

  A tél túl gyorsan köszöntött be. A több száz hektáros halastórendszer tavai két nap alatt befagytak.A madaraktól hangos hullámzó vízfelületet pillanatok alatt dermesztő csendesség váltotta fel. A madarak számára ez Read More
 • Analóg? Digitális!

  2004 végéig aktívan védekeztem egy gyógyíthatatlan betegség, a digitális szindróma ellen. A Canon Hungária Kft. fertőzésének köszönhetően viszont három hónapja mégis elkaptam a kórt és immáron magam is vírushordozóvá váltam. Read More
 • Egy hónap Norvégiában I. rész

  Daróczi Csabával 2002 óta dédelgettük egy bő hónapos norvégiai fotós túra tervét, melynek időpontját az oktatási rendszer drasztikusan szabályozta. Ezt még tetézte az, hogy felesége, Enikő határozottan ellenezte elképzelésünket. Végül Read More
 • 1

Főoldal

Az új PEN-F: a szépség, ami miatt nem kell a DSLR szörnyeteg

 

Az új PEN-F: a szépség, ami miatt nem kell a DSLR szörnyeteg

F – avagy finom dolgok az életben


2016 Január 27, Hamburg – A fotózás rajongói megerősítik: az élvezet, amit a hobbijuk jelent, nagy részben a lenyűgözően kivitelezett eszközök használatában, illetve a saját felvételekkel elért professzionális minőség érzetéből fakad. Az új PEN-F egyértelműen ezen érzések erősítésére született. Ez az eddigi legnagyobb teljesítményű PEN és a legszebb rendszerfényképezőgépek egyike, amit az Olympus valaha is alkotott. A kompakt Mikro-NégyHarmad szabványú PEN-F méretei miatt elképzelt korlátai ellenére az Olympus nagyobb, high-end OM-D fényképezőgépeiben megtalálható, legmodernebb optikai technológiákat rejti. Többek között a világ legjobb* 5-tengelyes képstabilizátor rendszerét találjuk meg benne (mely akár 5 FÉ-lépés korrekcióra is képes alacsony ISO érték mellett), vagy az 50 megapixel felbontású képek készítéséhez használható High Res Shot funkciót, valamint a beépített elektronikus keresőt, mely a beállítások módosításának hatásait valós időben, a felvétel elkészítése előtt jeleníti meg. Új elem a kreatív vezérlőtárcsa, mely közvetlen elérhetőséget biztosít a kifinomult szűrők kibővült választékához. A fém tárcsa jeles képviselője a méltán elismert PEN dizájniskolának, mely a retró hangulatot modern stílusjegyekkel, nemes anyagokkal és elképesztően minőségi kivitelezéssel vegyíti. Csavarfejeket sehol sem látunk a PEN-F házán! A klasszikus ‘step-up’ sziluett, a kinézet és érzet, valamint a teljesítmény mind-mind beindítja a PEN-F iránti rajongást – az utcán és online is. Jellemzői és elérhető ára miatt ugyancsak minden esélye megvan a sikerre. A PEN-F fekete és ezüst színben, 2016 februárjától érhető el a boltokban. A váz ára 399.990.- HUF, kitben pedig 469.990.- HUF az M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1-3.5-5.6 EZ Pancake objektívvel, illetve 499.990.- HUF az M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8 objektívvel. 

PEN designer „step-up”

Mint minden Mikro-NégyHarmad rendszerfényképezőgép, a PEN-F is a spontán, mindennapi, állvány nélküli utcai fotózásra készült, így jóval kompaktabb és könnyebb, mint az ormótlan DSLR-ek. Sőt, kivitele egyszerűen szemet gyönyörködtető – az érzés pedig tovább fokozódik, ha kézbe vesszük. Relatív kis méretéhez meglepő tömeg – így a tömörség érzése – tartozik. A különleges tapintás és felületképzés egyértelmű üzenete: ez a fényképezőgép azoknak készült, akik a kifinomult dolgokat értékelik – és akik ezeket a kifinomult dolgokat a fotózáshoz is kapcsolni szeretnék. Az Olympus design csapat igen messzire ment, hogy a PEN-F a korabeli F-sorozathoz hasonlóan sikeres divatikon lehessen. A klasszikus ‘step-up’ kontúr, a fém felületbe gravírozott márkanév, a luxus érzést adó bőrhatású felületek, valamint a méretek és a rovátkolt vezérlőtárcsák mind-mind birtoklási vágyat ébresztenek a szemlélőben.

EVF a fedélzeten

A PEN-F ikonikus mivolta nem csupán a designelemek remek megválasztásának eredménye. Az utcai fotózás manapság minden eddiginél népszerűbb és az új PEN hozza a műfajt egy igazi klasszikus kiegészítővel: a beépített elektronikus keresővel, mely rangefinder-stílusú felvétel-élményt biztosít. Az EVF-et fókuszsegéd és Focus Peaking funkció, valamint 0,62x nagyítás jellemzi – gyakorlatilag egy nagyméretű high-definition OLED kijelző 2,36 millió képpont felbontással, mely valós idejű előképet mutat a beállítások megváltoztatásának hatásairól – például a kreatív funkciók vezérlőtárcsájával kiválasztható beállításokról. A PEN 5-tengelyes képstabilizátora már eleve biztosítja a bemozdulásmentes kijelzést.

Új kreatív opciók

A legnagyobb fém vezérlőtárcsa a PEN-F gépen a kulcs a legújabb kreatív funkciókhoz. Az Olympus büszke a fényképezőgép által kínált szűrők és kreatív opciók sokféleségére – valamint könnyed használhatóságukra. A kreatív funkciók vezérlőtárcsája megtestesíti törekvését a négyféle beállítás  gyors, odatekintést sem igénylő alkalmazhatóságára – ezek közül kettő teljesen új a PEN sorozatban: a Monochrome Profile Control és a Colour Profile Control. Az első gradációs görbe, szemcsés film, illetve árnyék beállítás és fekete-fehér szűrő hatásokat kínál háromféle előre beállított verzióban. A Colour Profile Control ugyancsak háromféle verzióval lép színre, a gradációs görbe módosításával. Segítségével 12 szín 11-féle szintbeállítása válik elérhetővé. A gép hátulján található kar segítségével a módok között egyszerűen válthatunk.

Aluláteresztő szűrő nélkül a nagyobb felbontás érdekében

A képminőség az a terület, ahol a terjedelmes DSLR fényképezőgépek szeretnék lekörözni a PEN-F-et, de a legtöbbnek még csak esélye sincs. Az új design-gyöngyszem ugyanis a legmodernebb, első osztályú technológiai megoldásokat kapta. A már jól ismert 5-tengelyes képstabilizátor rendszer továbbra is a világ legjobbja* - hozzá pedig egy új, 20 megapixel felbontású Live MOS képszenzor társul, mely a hiányzó aluláteresztő szűrő nélkül hosszabb expozíciót tesz lehetővé alacsony ISO érték használata esetén is. Az új érzékelő 25%-kal jobb felbontást  kínál, miközben alacsonyan tartja a zajszintet és magasan a dinamikatartomány-teljesítményt. Az eredmény lenyűgöző – kiváltképpen az utcai, kézből megvalósuló fotózást tekintve, amiben természetesen a könnyű PEN-F egyébként is a legjobb.

Szupergyors válaszidő

A válaszidő sebessége rendkívül fontos menet közben – a DSLR gépek Mikro-NégyHarmad vetélytársaikat megelőző válaszidő-gyorsasága pedig egyszerűen tévhit. A PEN-F a legjobb példa erre a kategória leggyorsabb válaszidejével* – a kioldó megnyomása és a felvétel tényleges elkészítése közötti legrövidebb késéssel. Az autofókusz ugyancsak rendkívül gyors, a szemérzékelő AF funkcióval és a kijelzőn érintéssel meghatározott fókuszterület használatával együtt.

A PEN-F az utcai fotózás szerelmeseinek számos más előnyöket is kínál. A nagysebességű sorozatfelvétel akár 10 fps gyorsasággal segíti a gyorsan mozgó témák követését – a nagyfelbontású, változtatható dőlésszögű LCD kijelző pedig ideális a szélsőséges látószögekből készülő felvételekhez. A kedves fotósok kérésének eleget téve az Olympus az AF Spot mérést az AF Target beállításhoz kapcsolta, mely pontos expozíciót tesz lehetővé szinte bármilyen szituációban. További, az OM-D sorozatban már kipróbált funkció is rendelkezésre áll: a High Res Shot 50 megapixelnek megfelelő felbontású képek készítését teszi lehetővé.

A fotós és más közösségi oldalakra történő egyszerű képfeltöltést a PEN-F Wi-Fi és ingyenesen elérhető OI.Share 2.6 alkalmazás kompatibilitással támogatja. A sokféle felhasználóbarát jellemző között találjuk a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszert, mely automatikusan rázza le az objektívcsere esetén bekerülő porszemeket az érzékelőről – így megkímél a körülményes szenzortisztítás művelettől. A stílus-tudatos tulajdonosok számára a PEN-F mellé különleges tervezésű kiegészítők érhetők el – valamint mintegy 40-féle M.ZUIKO objektív választható, köztük a professzionális felhasználásra szánt M.ZUIKO PRO sorozat.

Minden Olympus objektív és fényképezőgép ingyenes hat hónapos jótállási idő hosszabbítással kapható** – ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk.

Ajánlott kiegészítők

>    CSS-S120L valódi bőr nyakpánt. A tapintás a PEN-F élmény igen fontos összetevője – a bőr kiegészítők pedig csak erősítenek ezen.


>    CS-48PR valódi bőr csomagoló kendő. Csúcsminőségű anyagból készült kendő – védelem a fényképezőgép és az objektív számára.
>    CBG-11PR valódi bőr fényképezőgép-táska – időtlen design és első osztályú mestermű a PEN-F géphez illő oldaltáska formájában.


>    OI.Share v2.6 okostelefon alkalmazás a felvételek gondtalan megosztásához Wi-Fi-n keresztül.
>    CS-47B „Jacket” váztok – stílusos védelem a sérülések és karcolások kivédésére.
>    ECG-4 fém L-markolat – a fényképezőgép fogható felületeinek megnöveléséhez, mely biztosabb fogást garantál a gyors utcai fotózáshoz.Nyomtatás