Fotó pályázatok

Mit jelent számodra a Hanuka?

Közzétéve itt: Pályázatok

Pályázat amatőr és profi fotósok számára

2018. november 18-ig pályázhatnak amatőr és profi fotográfusok az Én Hanukám című fotópályázatra.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által meghirdetett pályázat fővédnöke Benda Iván, fotóművész.

A pályázat célja, hogy fotográfia segítségével mutassák be a zsidó vallás csodálatos ünnepét, a Hanukát, amely a fény ünnepeként is ismert.

A beérkezett alkotásokból a legjobbakat a közönség szavazhatja meg, a különdíjas alkotást a pályázat fővédnöke választja ki.

A győztes alkotásokból a Nyugati téren nyílik kiállítás, melyet a Hanuka ünnepe alatt, 2018. december 2.-9. között tekinthet majd meg a közönség.

A Hanuka ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szír-görög csapatok fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban.

A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek.

Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát.

Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Ennek emlékre gyújtanak hanuka idején 8 napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

Az Én Hanukám című fotópályázatra amatőr és profi fotógráfusok fotóit várják a szervezők, amelyek dokumentatív vagy kreatív módon bemutatják a Hanuka ünnepének szépségét.

Minden pályázó maximum 3 képpel jelentkezhet, amelyek lehetnek önálló képek vagy egy 3 képből álló fotósorozat.

A beérkezett munkákat a szervezők feltöltik a zsido.com facebook-oldalon található galériába, majd az ott szereplő képekre szavazhatnak a felhasználók a like gomb megnyomásával.

Egy felhasználó több képre is szavazhat.

A szavazás 2018. november 25-én éjfélkor zárul, a 10 legtöbb like-t kapott alkotásokból készült kiállítás pedig 2018. december 2.–9. között tekinthető meg a Nyugati téren.

A közönségszavazás mellett a pályázat fővédnöke, Benda Iván, fotóművész is kiválaszt egy alkotást, amely szintén látható lesz a kiállított képek között, illetve az alkotó különdíjban is részesül.

A pályázat nyertesei értékes díjakban részesülnek az El Al Izraeli Légitársaság, a Mádi zsinagóga és a Carmel Kóser Étterem felajánlásai révén.

A pályázaton a részvétel ingyenes, az alkotásokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várják a szervezők.

A teljes pályázati kiírás itt olvasható.

Nyomtatás