• Kezdőlap
  • Hírek
  • A Canon 2 új ‘L’ sorozatú teleobjektívvel bővíti palett

            

Fotós hírek

A Canon 2 új ‘L’ sorozatú teleobjektívvel bővíti palett

 

 

A Canon 2008. január 24. mutatta be két új professzionális EF objektívét, az EF200mm f/2L IS USM és az EF800mm f/5.6L IS USM modelleket. A Canon legújabb, négyfokozatú képstabilizátorával felszerelt modellek L sorozatú lencsetaggal és felépítéssel garantálják az első osztályú teljesítményt és a megbízható működést. Nagyméretű f/2 blendéjével az EF200mm f/2L IS USM azoknak a fotósoknak jelent vonzó megoldást, akiknek az átlagosnál nagyobb fényerejű objektívre van szükségük, például beltéri sportesemények rögzítéséhez vagy portréképek készítéséhez. Az új, továbbfejlesztett modell az EF200mm f/1.8L USM modellhez képest tartalmaz még egy kör alakú fényrekeszt a blendén, valamint egy fluorit lencsetagot– ez utóbbi a kromatikus aberráció, azaz a színhiba kiküszöbölésében nyújt segítséget. Emellett a kialakítása is könnyebb és kompaktabb.

A Canon szuper-teleobjektív termékcsaládját gazdagító EF800mm f/5.6L IS USM a piacon elérhető EF objektívek közül a leghosszabb gyújtótávolsággal rendelkezik. Minden bizonnyal népszerű lesz a sport-, hír- és természetfotókat készítő fotósok körében, mivel elég könnyű ahhoz, hogy kézből is lehessen használni.

A fluorit és UD üvegből készült lencsetagoknak, valamint a számos új optikai technológiának köszönhetően mindkét objektív kivételes képminőséget kínál a fotósoknak - akár külön, akár a Canon EF 1,4x extenderrel együtt használják őket.
A Canon EF200mm f/2L IS USM legfontosabb jellemzői:
· 4 fokozatú képstabilizátor két üzemmóddal
· 1 fluorit és 2 UD lencsetag
· Gyűrűs felépítésű USM autofókusz folyamatos kézi élességállítással
· Kör alakú fényrekesz a blendén a háttér elmosásához
· Supra Spectra borítás a szellemképesedés és a csillogás csökkentésére
· Magnéziumötvözetből készült váz – 2,52 kg
A Canon EF800mm f/5.6L IS USM legfontosabb jellemzői:
· 4 fokozatú képstabilizátor két üzemmóddal
· 2 fluorit, 1 UD és 1 Super UD lencsetag
· Gyűrűs felépítésű USM autofókusz folyamatos kézi élességállítással
· Kör alakú fényrekesz a blendén a háttér elmosásához
· Supra Spectra borítás a szellemképesedés és a csillogás csökkentésére
· Magnéziumötvözetből készült váz – 4,5 kg
Mindkét objektív kialakítása biztosítja a védelmet a portól, esőtől és a párától
Képstabilizátor
A négyfokozatú képstabilizátor jelentősen javítja mindkét objektív teljesítményét rossz fényviszonyok között. Azok a fotósok, akik állvány nélkül 1/1000 másodperces exponálási idővel fényképeznek, a képstabilizátor bekapcsolásával 1/60 másodperces exponálási idővel is hasonlóan éles képeket kapnak. Mozdulatlan téma fényképezésénél az egyes üzemmód a kép mozgását a vízszintes és függőleges tengely mentén is korrigálja.
Vízszintesen mozgó téma követésénél a ketets mód kikapcsolja a függőleges korrekciót és megakadályozza a téma visszahúzását a keretbe. A képstabilizátor automatikusan kikapcsol ha a fényképezőgépet állványra erősítjük, azért, hogy ne jöjjön létre visszacsatolás a képstabilizátor érzékelője és a belső motor vibrációja között.
L sorozatú optika
Mindkét objektív új optikai rendszert alkalmaz, amely kisebb lencsemérettel még élesebb képek készítését teszi lehetővé. A fluorit, UD (ultraalacsony szórású) és Super UD üvegből készült lencsetagok kombinációjával megszüntethető a másodlagos kromatikus aberráció, ezzel javul a kép élessége és kiküszöbölhetők az összemosódó színek. A Canon szabadalommal védett Super Spectra lencsetag-borítása csökkenti a lencse felszínének tükröződését, így a végeredmény egy természetes színegyensúlyú, torzításmentes kép lesz.

Könnyű felépítés
Az objektívek részegységei magnéziumötvözetből készültek, amely jelentősen csökkenti azok tömegét és méretét. A mindössze 2,52 kilogrammos EF200mm f/2L IS USM kategóriájának legkönnyebb vázával büszkélkedhet. Gyújtótávolsága ellenére az EF800mm f/5.6L IS USM körülbelül azonos hosszúságú, mint az EF600mm f/4L IS USM (vagyis 461 mm), viszont 860 grammal könnyebb. A Canon Kyosei filozófiájának jegyében – melynek lényege, hogy minél nagyobb harmóniában éljünk a környezettel – az objektívek kizárólag ólommentes üvegből készülnek.

Kiváló használhatóság
Számos funkció segíti még a fotósok munkáját. Mindkét objektív elején egy AF-leállító gomb található, amellyel az autofókusz ideiglenesen kikapcsolható. Az EOS 40D, EOS 5D, EOS-1D Mark III, valamint az EOS-1Ds Mark III modellek esetében a leállító gomb úgy is gomb konfigurálható, hogy vezérelje az AF üzemmódot, a képstabilizátort és az AE rögzítést. Az EF200mm f/2L IS USM és az EF800mm f/5.6L IS USM ezen felül tartalmaz egy fókusz-előbeállítási funkciót is, amely elektronikus formában megjegyzi a felhasználó által kiválasztott fókuszpozíciót, amely elsősorban sport- és természetfotók esetében hasznos.

Nyomtatás