Fotós hírek

PENTAX K200D

A Pentax, DSLR és objektív kínálatának megújításával kezdte az idei évet. Ennek egyik darabja a népszerű K100D (Super) utódja, mely a K200D nevet kapta.

Népszerű, digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgép, amely összehangolja a kiváló képminőséget és a felhasználóbarát tulajdonságokat, a kitűnő működtethetőséggel és a kiváló árfekvéssel

A magasabb kategóriájú modellekre jellemző korszerű digitális SLR tulajdonságokat egyszerű működéssel biztosítja


Fő jellemzők

1. PENTAX eredeti Rázkódáscsökkentési (SR [Shake Reduction]) mechanizmus nagyobb megbízhatóságot, éles képeket nyújt
A K200D a PENTAX által kifejlesztett (SR [Shake Reduction]) mechanizmussal készült, ami ténylegesen csökkenti a kamera rázkódását, és éles képeket biztosít, még különleges fotózási körülmények között is, pl. teleobjektív használatakor, sötétben, vagy éjszaka, vaku nélkül fotózva, illetve hosszabb expozíciót használva naplementekor. Ez a korszerű mechanizmus nagy sebességgel, függőlegesen és vízszintesen eltolja a CCD képérzékelő helyzetét, mágneses térerő alkalmazásával, miközben ez az eltolás a rázkódás mértékével arányosan jön létre, a beépített érzékelő segítségével. Kiváló kompenzációs hatást nyújt, ami kb. 2,5 – 4 fényérték fokozattal kompenzálja a felvételt. Mivel nem igényel különleges rázkódáscsökkentő objektívet, gyakorlatilag az összes létező PENTAX cserélhető objektívvel alkalmazható.

* A mechanizmussal kompatibilis objektívek: PENTAX K-, KA-, KAF- ésKAF2-bajonettes objektívek, menetes illesztésű objektívek (adapterrel); és a 645—es és 67-es rendszerek (adapterrel). Bizonyos objektívek esetén néhány funkció nem működik.

2. Kiváló képminőség
A K200D kombinálja a nagy és kiváló teljesítményű és 23,5 mm x 15,7 mm CCD képérzékelőt a bonyolult PRIME ([PENTAX Real Image Engine]) képkezelő rendszerrel. A mintegy 10,2 millió tényleges pixel révén, a K200D csodálatos, finoman részletezett képeket eredményez, nagymértékű gradációval és textúrával. Továbbá, a K200D Egyedi [Custom] funkciója lehetőséget nyújt a fotósnak, hogy a hat mód közül a számára legjobb képkidolgozást válassza.

3. Pormenetesítő rendszer eltávolítja a port a CCD képalkotó felületéről
A K200D kamera új, fotós-barát pormentesítő rendszere [Dust Removal (DR)] eltávolítja a port a CCD képalkotó (vagy kis-áteresztő szűrő) felületéről. A képérzékelő felületére gőzölögtetett fluor-vegyület – PENTAX eredetű szuper védőréteg [Super Protect (SP)] – ténylegesen eltávolítja a port és az egyéb szennyeződéseket a felületről. A következő lépésben, ha még marad a felületén por, akkor azt a nagy sebességű rázkódáscsökkentő rendszere lerázza. Végezetül, a felületről lerázott port az SR egység alatt elhelyezett adhéziós réteg gyűjti össze, kiküszöbölve ezzel annak visszakerülését a képérzékelő felületére. Ez a frissített DR rendszer új, Por-riasztó [Dust Alert] funkciót kínál, amellyel a fotós előre ellenőrizhető a képérzékelő pillanatnyi por-adhéziós állapotát.


4. Pormentes és időjárásálló konstrukció
A K200D kamera megbízhatóan pormentes, vízálló konstrukció, a speciális, a kamera 60 pontján alkalmazott tömítések révén, beleértve a kioldó gombot és a kapcsoló gombokat / szint beállítókat / tárcsákat. Ez a független kameraváz teszi gondmentesen lehetővé a K200D kamera használatát esőben, vagy egy poros helyszínen.

5. Automatikus érzékenységszabályozás, akár ISO 1600 értékig
A K200D automatikusan szabályozza az érzékenységet, akár ISO 1600 értékig, a téma fényességének és az objektív gyújtótávolság adatainak figyelembe vételével. Mivel ez a funkció lehetővé teszi, hogy a fotós rövidebb megvilágítási idővel fotózzon, gyenge megvilágításnál is (pl. beltéri sporteseményeken és éjszakai kompozícióknál), ezzel csökkenti a kamera rázkódását és az e miatt létrejövő életlen képek lehetőségét. Különleges helyzeteknél manuálisan is beállíthatja az érzékenységet ISO 100 és ISO 1600 tartományban.

6. 11 élességérzékelős széles AF mérőmező
A K200D kamera bonyolult SAFOX VIII autofókusz rendszerét a 11 élességérzékelő jellemzi (9 kereszt-típusú helyezkedik el középen) a téma élességének automatikus beállításához a lehető legnagyobb pontossággal, még akkor is, ha a téma nem a középpontban található. A téma élességének azonnali megerősítéshez az illető élességérzékelő vörösre változik a keresőben.

7. Világos, éles keresőkép
A K200D kamera keresője az üveg penta-prizma révén 96 %-kos képfedést, és 0,85X nagyítást kínál, a téma egyszerűbb és jobb élességállításához, valamint a kép megkomponálásához. A beépített Natural-Bright-Matte II mattüveg nagy, világos témaképet ad.

8. Sokoldalú [Auto Picture mode] Automata képmód
A PENTAX által kifejlesztett [Auto Picture mode] az adott téma, vagy helyzet szerint automatikusan állítja be a legmegfelelőbb expozíciós módot (pl. Portré, Tájkép és Makro módok). Mivel a K200D nem csak a rekeszt és a megvilágítási időt állítja be, hanem szabályozza a fehéregyensúlyt, színtelítettséget, kontrasztot és az élességszintet is, a fotósnak csak a kép megkomponálására és az exponálásra kell koncentrálnia.

9. Nagy, 2,7 inch széles LCD monitor
A K200D kamera rendkívül nagy, 2,7 inch méretű színes LCD monitorral rendelkezik, a hátoldalán, 230 000 pixellel. A monitoron megjelenő képet akár 160 fokos szögben is ellenőrizheti, az LCD nagy mérete miatt, akár függőleges, akár vízszintes irányból. A képek megtekintését akár 20X nagyításban is megnézheti, hogy ellenőrizze az élességüket.
10. Egyéb jellemzők:
1) Igen tartós saválló acél külső kameraváz
2) 16-szegmenses mátrix, középre súlyozott fénymérési mód és spotmérés a különböző fotózási helyzetekhez
3) 22 egyedi funkció a kamera személyre szabott működtetéséhez
4) Mintegy 1100 képet készíthet az AA-típusú lítium elemekkel, az energiatakarékos konstrukció révén
5) Kompatibilis a hagyományos Sd és a nagykapacitású SDHC memóriakártyákkal
6) Egyidejűleg rögzíti a RAW- és a JPEG-formátumú képeket
7) RAW gomb segíti a gyors képfájl váltást
8) Nyolc digitális szűrő révén megvalósíthatja kreatív és művészi elképzeléseit
9) Vázba épített RAW-formátumú képadat rögzítés
10) Kompatibilis az SDM objektívekkel, a csendes és extra sima autofókusz működéshez
11) PENTAX PHOTO Laboratory 3 RAW adatkezelő szoftver és PENTAX PHOTO Browser 3 képkereső program, a mellékelt CD-ROM lemezen.

[Különleges külön beszerezhető tartozék]
D-BG3 tápegység fogórész

A K200D digitális fényképezőgéphez tervezték ezt a tápegység fogantyúrészt, amely a kamera újratölthető lítium-ion akkumulátorait tartalmazza a hosszabb telepélettartam és a még több felvétel készítése érdekében. Külön kioldó gomb, előkép beállító, AE-L expozíció-rögzítés gomb található, ami egyszerűvé és gondmentessé teszi a gép függőleges formátumú használatát. A K200D kameravázhoz hasonlóan ez a tartozék is pormentes, és vízálló konstrukció.

  • Áramforrás: 4 db AA-típusú telep (lítium, Ni-M akku, alkáli elem)
  • Méretek: 133,5 mm (Sz) x 32,5 mm (M) x 76,5 mm (M) (kinyúló részek nélkül)
  • Tömeg: 175 g (telepek nélkül)
  • A PENTAX, és az smc PENTAX a PENTAX Co. cég bejegyzett márkanevei.
  • A PENTAX PHOTO Browser kereső és a PENTAX PHOTO Laboratory képszerkesztő programok, valamint az SDM a PENTAX Co. cég bejegyzett márkanevei.
  • Minden más gyártmány, vagy terméknév az illető cég tulajdonát képező terméknevek, vagy bejegyzett márkanevek.
  • A kivitel és a műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak.

Nyomtatás