Fotós Expedíciók

A Tisza-tó (Csónakból)

Sorozatunkban olyan fotóstúrákról tartunk élménybeszámolót, ahol igen fontos szerepe van a felszerelés megbízhatóságának és tartósságának. Akár csak ketten, akár sokan vagyunk, a professzionális Canon digitális technikák és objektívek mindenhová elkísérnek bennünket!

 

Mostani kalandtúránkban szeretnénk bemutatni a Tisza-tó fantasztikus élővilágát.

A Tisza-tó egy mesterségesen létrehozott víztározó, amely hazai viszonylatban óriásinak mondható, területe közel 127 négyzetkilométer. Megépítésére azért volt szükség, mert a Tisza folyó állandó vízszint-változásaiból eredő árvizeket csak így tudták minimálisra csökkenteni. A tó északi részén található Tiszavalki-öbölben nemzetközileg is elismert madárrezervátumban a Magyarországon előforduló 380 madárfaj közül több mint 200 fajt figyeltek már meg. A tó egyedülálló látványossága Európa legnagyobb sulyom- és tündérfátyol vízi mezői. Ráadásként a vadregényes holtágakat tündérrózsaszőnyeg borítja.

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó 2500 hektárnyi természetvédelmi terület szigorúan védett természeti értékünk, melyet felvettek a nemzetközileg is elismert vízimadár-élőhelyek sorába. A madárrezervátum és a Poroszló–Tiszafüred által határolt területen mindenképpen ajánlott egy hivatásos vezető igénybevétele. Ami azért is fontos, mert az ő vezetése nélkül nehezen vagy egyáltalán nem találnánk meg azokat a helyeket, ahol szép felvételeket tudunk készíteni, arról nem beszélve, hogy csónakot vezetni és fényképezni egyszerre nem lehet. Aki viszont a rezervátum szigorúan védett részeire szeretne bejutni, mindenképpen csak kísérővel és bejelentkezéssel teheti azt meg. Ezt nagyon fontosnak tartjuk mi természetfotósok is, hiszen e nélkül nem védhetnénk meg a költőtelepeket.

 

Nos ez a fantasztikus vízi világ vonzott minket a Tisza-tóra egy hajós-fotós kalandtúrára. A mozgó, imbolygó hajóból való fényképezés egészen más fotóstechnikát és felkészülést igényel. A következőket javasolom: mindenképpen nagyfényerejű f/2,8-as, 200 mm, 300 mm vagy 400 mm-es objektíveket használjunk. Ezekhez a teleobjektívekhez alkalmazhatunk konvertereket is, így gyújtótávolságuk megnövelhető a téma távolságától és nagyságától függően. Szintén jó választás a nagy fényerejű zoom például Sigma f/2,8 120–300 mm vagy némi kompromisszummal egy Canon f/4,5-5,6 100–400 mm-es IS-objektív. Lehet vinni egylábú állványt a nagyobb telékhez. Én a háromlábú állványt nem javasolom, mert a hajó mozgása és a motor remegése rengeteg életlen képpel gazdagíthatja használóját. Akinek pénztárcája engedi, érdemes stabilizátoros objektíveket vinni kifejezetten ilyen szituációkban kiválóan alkalmazhatjuk. Semmiképpen ne maradjon otthon egy esőkabát, amivel nemcsak magunkat, de felszerelésünket is be tudjuk takarni egy nyári zápor alatt. A mai időjárási körülmények között könnyen elkaphat minket egy váratlan zápor vagy zivatar, de vigasztaljon bennünket, hogy ilyenkor legjobbak a fényviszonyok.

Mielőtt belevágtunk volna a fényképezésbe, próbáltam minél több információt gyűjteni a madárfajokról. Többek között fényképezhetünk itt kormoránt, szürke gémet, vörös gémet, üstökös gémet, bakcsót, fattyúszerkőt, búbos vöcsköt, bütykös hattyút, dankasirályt, szárcsákat, nyári ludat, hogy csak a legismertebbeket említsem. Ez bizony jó nagy mennyiségű madárfaj, mondjuk két-három túra alatt szépen lefényképezhetők. Érdemes megfigyelni a madarak szokásait és táplálkozási helyeiket. Meglepően sokat járnak vissza bizonyos helyszínekre, ahol nem ritka egy 300 mm-es telével a hőn áhított fénykép elkészítése sem. A madarak mindig a kora hajnali és a késő esti fényekben voltak a legaktívabbak, éppen ezért reggel 4.30-tól 8.00-ig és este 18.00–20.30-ig mentünk ki fényképezni. Ráadásul a fények ekkor a legalkalmasabbak a szép felvételek elkészítésére.

 

Feleségemmel és két fotós barátommal, digitális gépvázakkal és objektívekkel vágtunk neki a feladatnak.

Pontosabban 1 db Canon EOS 1DsMark II, 1 db Canon EOS 1DMark II N, 1 Canon EOS 400D és 1 db Canon EOS 30D gépvázzal. A Canon Hungária és a Hama Kft. jóvoltából pedig vihettünk magunkkal fényerős teleobjektíveket. 1 db Canon EF f/2,8 70–200 mm L IS USM, 1 db Canon EF f/2,8 300 mm L USM, 1 db Sigma EX f/2,8 120–300 mm HSM, 1 db Sigma EX f/2,8 70-200 mm HSM optikát. Reggel 4.30-kor a felkelő nap előtt már bent voltunk a Tisza-tó belső lagúnáiban. Mint azt már többször leírtam, a madárfényképezés borzasztó korai keléssel jár. A természethez nekünk fotósoknak kell alkalmazkodni és nem fordítva.

Elindultunk befelé tele remény-nyel. Nem is kellett sokáig várnunk, hogy találkozzunk egy táplálkozó vörös gémmel, majd következtek a bakcsók, később, ahogy elérkeztünk a sulyommal borított vízi mezőkhöz, táplálkozó üstökös gémeket sikerült fényképeznünk. Szép lassan mentünk tovább, amíg meg nem találtuk a következő fotóstémát, időközben pedig elmerültünk a táj szépségében.

 

Érdekes, amikor kint vagyok a vízen, és ilyen csodálatos természeti környezet vesz körül, megszűnik a világ létezni, csak a madarakra és a lehetséges kompozícióra tudok gondolni. A mindennapi malomkerékből kiszakadva ez az érzés megnyugtat és rendkívül jól kikapcsol. Nekünk magyaroknak óriási lehetőség ez a vízi paradicsom, amely minden alkalommal más-más felfedezést kínál.


Hosszú távon fotósalanyaink annyira megszokhatnak minket, hogy 5–8 méteres távolságra is közel engednek magukhoz. Persze ehhez kell egy nyugodt fotóscsapat és egy kiváló csónakvezető. A mi vezetőnk, Cs. Sándor olyan jól ismeri a környezetet és a madarakat, mint a tenyerét, ezért sok érdekes, szép fényképet köszönhetünk neki. Itt a nyár, vége a költési idénynek, lehet menni fényképezni a Tisza-tó madárvilágába. S ha nem elsőre készítitek el az áhított fotót, ne csüggedjetek, a természetfényképezés végtelen kitartással és bizony rengeteg koránkeléssel jár. Mindenkinek szép fényeket és sok fotóstémát kívánok a nyári szezonra is!

A megfelelő felkészültség, a professzionális technika és az elméleti segítség itt is meghozta a várt eredményt. Az elkészült fényképek által többen ismerhetik meg a Tisza-tó csodálatos élővilágát. Mi ezzel a tevékenységünkkel állunk a „természet szolgálatában”.


Ezúton szeretném megköszönni a Canon Hungária és a Hama Kft. támogatását és bizalmát.
© Imre Tamás
www.imre-photo.hu

 

 

Cimkék: : Expedíciók

Nyomtatás