Canon 1 Ds Mark III

A Canon 21 megapixeles, tényleges felbontással rendelkező digitális fényképezőgépét elsősorban a hivatásos fényképészek örömére fejlesztették ki. Kiváló felbontása, amely 100 MB-os, tömörítetlen méretű, 16 bites TIFF-képeket hoz létre, csúcsra emeli az EOS 1Ds Mark III-at.

21 megapixeles, full-szenzorral rendelkező, cserélhető objektíves digitális fényképezőgép

Megérkezés és első benyomás:

A Canon legújabb, nagyfelbontású, teljes érzékelős gépvázát úgy vártam, mint egy kisgyermek a karácsonyi ajándékát. A Canon Hungáriától érkezett vázat gyári dobozban, tartozékokkal együtt kaptam meg. Kicsomagolás után szembenézett velem egy 1D Mark III, amelyen aranyszínű felirattal a következő volt olvasható: 1Ds Mark III. Külsőleg teljesen megegyezik a fél éve megjelent másik Canon 1-es szériával. Por- és időjárásálló külső borítás, magnéziumöntvény váz, fantasztikus fogás és ergonómia jellemzi a professzionális csodamasinát. Amit rögtön észrevettem a régebbi 1Ds-hez képest az, hogy a szemlencse most sokkal világosabb és a látómezeje is nagyobb lett.

A Canon-technika legújabb vívmányai:

A fényképezőgép belseje viszont már eltér a „kis testvérhez” képest. A kiváló színleképezésen kívül a két DIGIC III processzornak köszönhetően a fényképezőgép 5 kép/mp-es sebességű sorozatfelvételek készítésére is alkalmas. Maximálisan 56 nagyméretű JPEG- vagy 12 RAW-formátumú kép erejéig.

Az EOS-1Ds Mark III arra az új belső technológiára épül, amelyet az új 1-es szériában az idén vezetett be. Főbb jellemzői a következők: 63 zónás expozíciómérés, 19 kereszt típusú pontból álló autofókusz-rendszer, a 3,0” képátlójú LCD-kijelző „Élőkép” móddal, és az EOS integrált tisztítási rendszer. Ezek az újítások már lassan alapfelszerelései lesznek a Canon vázaknak. Az egyik legjobb újítás, amit ezen a gépen ki lehet használni a „Világos Tónusok Prioritása” funkció. Ilyenkor a minimális érzékenység ISO 200 lehet, de nyerünk a technológiával +2 fényértéket, ez a dinamikai tartományt növeli és a világos területek nagyobb színmélysége és részletgazdagsága bővíthető. Ezt a funkciót elsősorban stúdióban, kültéri modell- és riportfényképezésnél (pl. esküvői ruha) lehet használni. A kiváló képminőséget a már harmadik generációját élő CMOS-képérzékelőnek köszönheti. Az áttervezett pixelekkel és magára a chipre épített zajcsökkentő áramkörökkel rendelkező érzékelővel ISO 1600-on fényképezett fotók esetében is biztosítani tudja a kitűnő képminőséget. A 14 bites A/D konverter pixelenként 16 384 árnyalatos színmélységet produkál – ez nagyon fontos a tiszta és finom átmeneteket képező felvételeknél, mint például a sminkelt bőrtónus, vagy akár egy szép naplemente –, ezáltal a színvisszaadás is pontosabb lett.

Kellemes megoldás a csendes mód használata olyan fényképezési körülmények között, ahol fontos a diszkréció: ilyenkor a gépváz késlelteti a tükör mozgását, így sokkal halkabban exponálhatunk.

A gépváz autofókusz-rendszerének 19 kereszttípusú érzékelői úgy vannak elosztva az egész AF-területen, hogy a nem középre komponált témákat is figyelembe veszi, ezáltal kreatívabban fényképezhetünk a harmadolási szabálynak megfelelően. Ráadásul a további láthatatlan 26 AF-segédpont a témakövetéses sport- és természetfényképezésnél növeli az AF pontosságát. A precizitáshoz mindenképpen hozzátartozik az a 63 zónás fénymérési rendszer, amely a tökéletes expozíció nagyobb fokú vezérlését biztosítja. A fénymérés testreszabása pedig teljesen egyedi igényekhez mérten szabályozható.

A gépváz zárrendszerének tartósságát 50 százalékkal növelték, így most már 300 000 expozícióra is képes. A magnéziumötvözetből készült, por- és vízálló tömítésekkel védett váz alkalmas az extrém körülmények közötti használatra, ilyen lehet egy modellfényképezés a tengerparton, ahol a homoktól és a sós víz párájától kell védeni fényképezőgépünk szerkezetét. A tisztább digitális felvételek érdekében az EOS integrált tisztítási rendszer csökkenti a porosodás mértékét, taszítja a port és eltávolítja azt az érzékelőről, így a manuális tisztításra csak nagyon ritkán lehet szükség.

Élőkép és az új menürendszer:

Az „Élőkép” mód egy fantasztikus lehetőség a fényképészetben jártas fotográfusok számára. Óriási lehetőségek rejlenek ebben a technikában, pontosabb élességállítás, 5x és 10x nagyítási lehetőség, élő hisztogram és expozícióvezérlés, mindez valós időben látható a hátsó 3,0” képátlójú LCD-monitoron. Pluszfunkcióként egy bekapcsolható négyzetháló is segíti a fényképészt a vízszintes képek elkészülésében. A fényképezés során előfordulhat, hogy nem tudunk a fényképezőgépbe nézni és élességet állítani. Ilyenkor jöhet jól az új programozási lehetőség – az AF-ON gomb megnyomásával –, amelynek hatására a fényképezőgép egy pillanatra felcsapja a tükröt, és bekapcsolja az autofókuszt, élességet állít, majd exponálhatunk. Mindezt az „Élőkép” megjelenítése közben.

A gépváz menürendszere görgetés nélküli ikonokat és beállításokat tartalmaz, így könnyebb megtalálni a kívánt beállításokhoz szükséges feliratokat. A korábbi modellhez képest itt már van „Saját beállítások” és „Egyedi funkciók” menü is, mégpedig négy logikus kategóriába sorolva, összesen 57 egyedi felhasználói funkciócsoportba kerültek. Újítás még az új Speedlite 580EX II rendszervakú vezérlése, amely közvetlenül a fényképezőgép menüjéből is vezérelhető. Ez fontos lehet egy többvakus vezérlés esetén.

Kipróbálás stúdióban éles körülmények között:

A nálunk járt fényképezőgépet két munka alkalmával is kipróbáltam stúdióban. Amire igazán kíváncsi voltam, a Hihglight tone priority funkció és a felbontás részletgazdagsága. A téma, amit fényképezni tudtam, a következő volt: Kékgyöngy esküvői ruhaszalon Pronuptia párizsi ruhakollekciója. Ez kifejezetten jó téma a gép tudásának kipróbálására, a stúdió fényeit 3 darab Interfit Stellar stúdióvakuval adtam, az 1Ds Mark III beállításai a következők voltak: rekesz F/11 zársebesség 1/125 sec, az érzékenység ISO 200, élesség 5, picture style Neutral, saturáció 1, Hihglight tone priority on. Az eredménnyel meg voltam elégedve, az esküvői ruhákban még százszázalékos nagyításban is szép, részletgazdag felvételeket kaptam.

Másik stúdiómunkám már egy igazi kihívás, a Goda Kristály csodálatos művészi alkotásainak fényképezése volt. Itt a világítást már több stúdióvaku, 5 és 7 fejgenerátoros Interfit Stellar és Yinyan márkájú vaku adta. Az 1Ds Mark III beállításai itt a következők voltak: rekesz F/9 zársebesség 1/125 sec, az érzékenység ISO 200, élesség 7, picture style Neutral, saturáció 3, Hihglight tone priority on. Nos, az eredmény kiváló lett, a kristály szerkezetének részetgazdagsága tökéletesen megjelenik.

Összességében: A Canon EOS 1Ds Mark III lehet az új király a DSLR-gépvázak választékában. A fényképezőgép kifejezetten a professzionális felhasználóknak készült. Aki megengedheti magának, nem fog csalódni benne.

A gépvázat a Canon Hungáriától kaptuk meg kipróbálásra. Köszönjük a Kékgyöngyszalon és a Goda Kristály közreműködését.
• 21 millió pixel
• élőkép funkció
• kiváló képminőség magasabb ISO-érzékenységen is
• highlight tone priority

• az ára nekem sajnos picit magas

Cimkék: : canon

Nyomtatás