Sigma Macro 70 mm F 2,8 APO EX DG

Kipróbáltuk a Sigma legújabb nagy fényerejű makroobjektívjét, melyet az analóg, és a digitális SLR-gépváztulajdonosok számára fejlesztették ki a Sigma mérnökei.

 

A Sigma objektív a már megszokott igényes neoprém fekete objektívtáskájában érkezett. A csomagban megtalálhatjuk a fénybeszűrődések elkerülése érdekében hozzácsomagolt napellenzőt is. Ezek a rendkívül hasznos kiegészítők jellemzően a Sigma objektívek tartozékai. A Sigma Macro 70 mm f/2,8 objektív, a piacon régóta előkelő helyet elfoglaló 105 mm-es objektív kistestvére. Az objektív egyaránt alkalmazható a Full-frames és az APS-C szenzorral gyártott gépvázakkal. A teljes érzékelős és a filmes gépeken gyújtótávolságának megfelelő 70 mm-en, míg az APS-C szenzorral rendelkezőknél körülbelül 105 mm-es testvérének megfelelő gyújtótávolságon fényképezhetünk.

Az objektív külleme a Sigmára jellemző szép, esztétikus, matt fekete bevonattal és az EX-családra jellemző arany csíkkal rendelkezik. Felépítését tekintve az objektív 10 lencsetagot tartalmaz 9 csoportban. A digitális technika térhódításához alkalmazkodva a kromatikus aberrációk hatékony kiküszöbölése érdekében, az objektívet három SLD (speciálisan alacsony fényszórás) üvegelemmel látták el.

A minél gyorsabb élességállítás érdekében az objektíven limitálni lehet 1:5 és 1:1,1 közé a leképezési arányt. Akinek az 1.1-es leképezés szükséges, az a kapcsolót mindenképpen Full állásban használja. Az objektív tubusa élességállítás közben változik, ilyenkor a leképezési arány jól leolvasható a tubuson elhelyezett skáláról, de extrém körülmények között (por, eső) védeni kell az esetleges szennyeződésektől. Az objektív szűrőmenete, ami 62 mm-es nem forog élességállításnál, így a polarizációs és egyéb szűrőkkel jól használható. Az objektív fix 70 mm-es kistele, fix f/ 2,8-as fényerővel, mely egyértelművé teszi, hogy professzionális objektívvel van dolgunk. Ennek előnyeit kihasználhatjuk a kis mélységélességi követelményeknek megfelelő témáknál. Fantasztikus homogén elő- és hátteret teremthetünk fényképünknek a teleobjektív és az f/2,8-as nyitott rekesznek köszönhetően. Maga az objektív jól alkalmazható tárgy- vagy természet-, makro- és bizonyos esetekben portréfényképezéshez. A nálunk járt canonos változatot egy EOS 1Ds MarkII digitális gépvázzal próbáltuk ki. A szokásos tesztábrámat fényképeztem vele, természetesen állványról, rekeszeléssel.

Az optika a következőket tudta a próba alatt: f/2,8-on rendkívül kis mélységélességgel, de láthatóan szép, éles rajzolattal rendelkezik, egy picit a képszéleken lágyultak az ábra sarkai. Kromatikus aberrációt nem fedeztem fel rajta még 200%-os nagyításnál sem. Az
f/4 és f/5,6-os rekesznél már kisebb mértékben, de még mindig lágyultak a képszélek a mélységélességnek meg-felelően, viszont több lett az élesen látható rész az áb-ra sarkai felé. Az f/8-as rekesz már kiválóan éles, ennél szűkebben minden kép ragyogóan éles volt.

A tesztelést kibő-vítettük egy terepi makrofényképezés-sel, ahol igen jól szerepelt az objektív. Plusz, ami a hivatalos verzióban nincs benne: kipróbáltam Sigma EX 1,4x-vel és 2x-vel is az objektívet. Ezt azért tehettem meg, mert az utolsó lencsetagja semmilyen esetre sem tud mechanikai sérülést okozni a konverterekben. Mindkét esetben gépvázam szerint a rekesz nyitott állapota maradt f/2,8-on, ami persze nem igaz, hiszen 1,4x esetén f/4, illetve 2x alkalmazásával f/5,6 az induló fényerőm, ezért a rekesz előválasztásnál egyszerűen át kellett azt állítani. A gépváz tökéletesen mért fényt, minden expozíció jól sikerült. Sajnos 2x-vel az autofókuszunk már nem működött, pedig elviekben mennie kellett volna. Mindenesetre érdekes próba volt. Ezekkel a konverterekkel a gyújtótávolságon túl a leképezés is növelhető. Ezt a trükköt a 105 mm-es nagytestvérrel nem lehet megtenni mechanikai okokból, csak egy közgyűrű beiktatásával, ami nem az igazi. Profi kivitelezésre vallanak még az objektív élességállító gyűrűjén elhelyezett mélységélességi adatok, amit könnyedén leolvashatunk a beállított tématávolság függvényében, ami nagyban megkönnyítheti munkánkat a fényképezésnél. Az objektívet szinte minden tükörreflexes gépvázra meg lehet kapni, ilyenek a Sigma, Canon, Nikon, Sony/Minolta és a Pentax.

Összegzésül: A Sigma Macro 70 mm F 2,8 APO EX DGobjektív ismét egy kiváló darabja a Sigma-palettának. A jó teljesítményadatok és a kiváló képminőség magáért beszél, így az optikával lehetőségünk nyílhat természet-, tárgy- és portréfényképezésére egyaránt. Mindenkinek bátran ajánlhatom, kiskereskedelmi ára fényerejének megfelelő, minden profi és igényesebb amatőr hű társa lehet.

 

 

 

Fôbb műszaki adatok
Gyújtótávolság    70 mm
Optikai rendszer    10 lencsetag 9 csoportban
Legkisebb rekesz    F22

 

Közelpont    25,7 cm
Leképezési arány    1 : 1
Látószöge    34,3°
Szűrőmenet    62 mm
Méretek    76x95 mm
Tömeg    525 gramm
Bajonett-típus    Canon, Nikon(D), Sony/Minolta, Pentax
Tartozék    Hordtáska, fényellenzô
Kiskereskedelmi ára    kb. 130 000 Ft

 

Pozitívum:

•    Fix f/2,8-as fényerő
•    Jó képminőség
•    Ár-érték aránya jónak mond-ható

Negatívum:

•    Gyújtótávolsága inkább a közeli témákra jó

Az objektívet a Hama Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük.

 

Imre Tamás

Cimkék: : Sigma

Nyomtatás