• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kirill Umrikhin, a Nikon nagykövete a Parancsnok-szigetek elveszett világába kalauzol bennünket

            

Fotós hírek

Kirill Umrikhin, a Nikon nagykövete a Parancsnok-szigetek elveszett világába kalauzol bennünket

Egyedülálló fotós kaland, amely ritkán látott tájakat és vadvilágot, valamint egy új szörfhelyszínt fedez fel

Amszterdam, Hollandia, 2018. december 12. – Kirill Umrikhin, a Nikon oroszországi nagykövetének új fényképészeti projektje a világ egyik ritkán lakott és jelentős részben feltérképezetlen részére visz bennünket: A Parancsnok-szigetekre.

Kirill projektje a Bering-tenger Aleut régiójában egy vulkanikus tájakkal tűzdelt, ritka állatvilággal rendelkező és a végtelen óceán által körülölelt „elveszett világot” mutat be.

Nikon D850, Nikon D5 és új Nikon Z 7 fényképezőgépével felfegyverkezve Kirill belevágott szokásosnak semmiképpen sem mondható expedíciójába, amely során egy olyan helyet akart felfedezni, amelyet eddig csak kevés úti, akció- vagy természetfotós keresett fel.

Jachton átkelve a 6000 méter széles Aleut-Kamcsatka-árok felett, a csapat számos vihart elkerülve érte el a szigeteket, hogy az első olyan dokumentált csoporttá váljanak, akik sárkányszörföztek a Bering-tenger vizén.

Az új lehetőségek felfedezése

Az extrém sportok és utazás témában végzett munkásságáról ismert Kirill a sziget különböző részeit szörfözés és vitorlázás közben tervezte felfedezni.

Az egyedi vadvilág és a szigeten lakó emberek új perspektívát nyitottak azonban számára, és így természet- és dokumentumfotósként is kipróbálhatta magát.

Kirill Umrikhin megjegyzi: „Mivel nagyon kevés információ állt rendelkezésre a szigetekről, az utam tervezésekor a Parancsnok-szigeteki természetvédelmi rezervátumnál dolgozó kapcsolataimra kellett támaszkodnom.

Azonban ami ránk várt, az sokkal több volt, mint amire valaha számíthattam vagy készülhettem volna.

A helyszín állatvilága lenyűgöző, csőröscetekkel, kardszárnyú delfinekkel, ritka tengeri madarakkal és több mint negyedmillió fókával – ők teszik ki a világ fókapopulációjának egyötödét.”

Kirill expedíciója egyúttal a szigeteket lakó közösségeket is segít megismerni.

Oroszország Aleut régiójának egyetlen faluját, Nyikolszkojét hétszázan lakják, egy iskolával és egy kórházzal rendelkezik, sőt, még egy színpaddal is a helyi rendezvények számára.

Szörfözés vad vizeken

A Parancsnok-szigetek extrém körülményei közötti hajóút mellett Kirill más módon is közel került ennek az egyedi helynek a helyi vadvilágához és vizeihez.

Ő és csapata az elsők a világon, akik a Bering-tenger vizein valaha sárkányszörföztek.

„Ez az út az ember és a természet közötti különleges kapcsolatról szól – az itteni élet egyszerűségéről a viszontagságos időjárási feltételek között.

 

Miközben olyan vizeken szörföztünk, ahol előttünk még egyetlen utazó sem, rá kellett jönnöm, hogy a világ nem csak zsugorodik; még mindig vannak csodálatra méltó, misztikus és kalandos részei, amelyek felfedezésre és dokumentálásra várnak.”

Mindig akcióra készen

Felszerelés tekintetében Kirill az elpusztíthatatlan Nikon D5 fényképezőgépet választotta, amely 153 élességpontja és 99 kereszt típusú érzékelőjével képes a nagy sebességű extrémsportok megörökítésére.

Emellett a Nikon D850 páratlan 45,4 megapixeles képminősége a kedvenc AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR objektívével párosítva lehetővé tette számára az itt élő állatok nagy részletességű megörökítését a vízfelszín felett és alatt egyaránt.

Kirillnek lehetősége nyílt továbbá kipróbálni a Nikon Z 7 tükör nélküli fényképezőgépet a NIKKOR Z 24-70mm f/4 S zoomobjektívvel, amellyel drámai tájképek egész sora mellett bensőségesebb portréfotókat is készíthetett.


„Ennek a három fényképezőgépnek és az objektíveknek a kombinációjával minden felvételt el tudtam készíteni, akár veszélyes vizeket szeltünk át a hajónkkal, akár több mérföldet túrázva a Steller-csúcson, vagy amikor együtt szörföztünk a bálnákkal és a fókákkal.”

Kirill így foglalja össze: „Ez volt álmaim utazása – nem csak fotósként, de utazóként, projektmenedzserként és atlétaként is, aki egy olyan elveszett világba próbálja elvinni a szemlélőt, amelyet egyébként nem tapasztalhatnának meg.”

Itt tekintheti meg az összes képet.

A Nikon Europe Különleges projekt program

A Nikon Europe Különleges projekt program lehetőséget biztosít az Európa tehetséges és befolyásos fotósaiból kiválasztott Nikon nagykövetek számára, hogy megvalósítsák álmaik projektjét.

A program a Nikon folyamatos küldetésének eleme, amelynek célja a nagy hatású fotósok támogatása, egy platformot biztosítva számukra, valamint egyúttal létrehozni egy közösséget olyan vizuális művészek számára, akik a megszokottól eltérő utakon járnak munkájuk során.

Kirill projektjével kapcsolatban további információkért keresse fel a Különleges projekt weboldalát.

A szett
Kirill az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén:
•    Fényképezőgépek
o    Nikon Z 7
o    Nikon D850
o    Nikon D5
•    Objektívek:
o    NIKKOR Z 24-70mm f/4 S
o    AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D
o    AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
o    AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
o    AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
o    PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED
o    AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR
o    AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR
o    AF-S TC-14E III telekonverter

Kirill

A Nikon oroszországi nagykövete, Kirill Umrikhin egyike Oroszország legismertebb professzionális úti és sportfotósainak. Az elmúlt évek során Kirill számos személyes kiállítást és fényképészeti mesterkurzust tartott. A „Best of Russia” fotóversenyen is díjazták képeit 2013-ban és 2014-ben, a lavinaállomásról készített fényképe pedig Oroszországban az elmúlt évtizedben készített tíz legjobb kép közé került.
Minden fénykép © Kirill Umrikhin tulajdona.


Nyomtatás